Måla dina trädgårdsmöbler: 7 tips

Trädgårdsmöbler är vackra och har ett varmt utseende. Till skillnad från plast kräver trädgårdsmöbler i trä en del underhåll. Till exempel är det lämpligt att måla trädgårdsmöblerna regelbundet. Om du gör det kommer de att hålla mycket längre. Du kan färga dina trädgårdsmöbler i en neutral fläck, du kan lacka den med en klar lack, eller du kan måla den med en färgglad färg. Hur gör man det? Det här är 7 tips för att måla dina trädgårdsmöbler.

Måla trädgårdsmöbler
1. Demontera trädgårdsmöblerna
De flesta trädgårdsmöbler kan tas isär. Det gör det mycket lättare att måla! Dessutom kan du också nå svåråtkomliga hörn och kanter. Har du en fin justerbar trädgårdstol som du vill måla? Sedan tar du bilder på gångjärnspunkterna när du demonterar dem, så att du senare kan se exakt hur du sätter ihop allt igen efter målning.

2. Rengöring
Innan du påbörjar det riktiga arbetet måste du rengöra dina delar väl. En stol eller trädgårdsbänk av trä absorberar mycket smuts under året. Du kan rengöra den med en bra avfettare. Obs: ammoniak och sprit avfettas inte särskilt bra. Du är bättre på att skaffa ett färgrengöringsmedel, dessa är billiga och fungerar riktigt bra. Är dina möbler smutsiga med gröna avlagringar? Borsta sedan bort det så mycket som möjligt eller behandla träet först med en grön deponeringsrengöring.

3. Ta bort gamla färgskikt
Finns det fortfarande en gammal färg på trädgårdsmöblerna? Kontrollera sedan om den fortfarande är korrekt ansluten. På de platser där färgen inte längre fäster bra måste du skrapa bort den gamla färgen. Är färgbeläggningen dålig överallt? Sedan tar du bort alla gamla färglager med en färgbrännare eller en färgavlägsnare. När du har tagit bort färgskikten, rengör delarna igen.

4. Slipa träet
Finns det inga fler gamla färglager på träet? Sedan ska du slipa den. Hur du gör detta beror på trädgårdsmöblernas skick.

Är träet flagnat, gammalt eller något poröst? Sedan börjar du med grovslipning (sandpapper P60 eller P80). Detta grovar upp träet avsevärt, så att färgen vidhäftar bättre senare. Du går sedan vidare till finare sandpapper.
Är träet bara lite vittrat, eller har du bara slipat det med grovt sandpapper? Sedan slipar du det med medelstort grovt papper (P100 eller P120). Då kan du slipa ännu finare för ett jämnare resultat.
Ser dina möbler faktiskt fortfarande väldigt bra ut, eller finns det fortfarande en bra färgfärg på den som du bara vill måla över? Sedan slipar du med fint sandpapper (P160 eller högre).
Så du slipar alltid virket från grovt till fint. Den sista slipningen är vanligtvis med P160, såvida du inte vill ha ett extra smidigt resultat.

5. Behöver du en primer?
Om du behöver primer beror på ett antal punkter. Återigen beror det främst på möbelns skick.

Har möblerna redan försetts med färg och syns det nakna träet knappt eller inte alls? Då behövs ingen primer.
Vill du beta? Använd då inte primer!
På bar trä kan du använda primer för målning eller lackering. Du kan välja en vit eller färgad primer. Om du ska måla möblerna med transparent lack, välj en transparent primer för att förbehandla träet.
Vet du redan vilken färg du ska måla med? Välj sedan en primer på samma grund (terpentinbaserad eller vattenbaserad).
Efter primern, slipa möblerna lätt igen med ett fint sandpapper. Då gör du det dammfritt och du kan måla i det täckskikt du vill ha.

6. Avsluta möblerna
Nu ska du verkligen måla trädgårdsmöblerna. Välj alltid en lämplig utomhusfärg för trädgårdsmöbler. Du föredrar att använda terpentinbaserad färg. Detta är mer motståndskraftigt mot väderförhållanden och smuts utanför. Om du föredrar att måla med vattenbaserad färg: gå för extra bra kvalitet från ett välkänt märke. Annars är chansen stor att du måste måla om om ett år eller två. Trädgårdsmöbler ska helst målas två gånger, med ytterligare en lätt slipning emellan med fint sandpapper.

7. Sätt ihop möblerna igen
När färgen har torkat på alla delar monterar du om möblerna. Bilderna du tog i steg 1 är mycket praktiska här. Du kan se hur de viktiga gångjärnspunkterna är och var alla delar hör hemma. Fungerar det inte? Sedan kan du kontrollera leverantörens webbplats för att se om manualen för möblerna kan hittas.

Att måla dina trädgårdsmöbler kan förlänga deras liv avsevärt. En möbel som ser gammal och vittrad ut kan hålla i flera år om den är rätt målad. Det finns till och med människor som målar sina möbler i en annan färg vartannat eller vart tredje år. På så sätt har de alltid ett nytt utseende i trädgården.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *