Hur förbereder du din trädgård inför våren?

 

Det kan fortfarande ta ett tag, men tiden flyger snabbt igen – våren är precis runt hörnet innan du vet ordet av! Sedan vill du naturligtvis att din trädgård ska vara i toppform. Hur kan du förbereda din trädgård inför våren? Vi delar våra praktiska tips: så här gör du!

Förbereda trädgården för våren: städa!
Det är klokt att städa upp röran innan du förbereder trädgården för våren. Gamla växtrester, löv och kanske överflödig jord: ta en titt genom din trädgård och städa upp allt som inte längre behövs här. På så sätt börjar du med en nystart!

Vår i trädgården: rengöring och skrubba
Förutom att städa är det också en bra idé att städa din trädgård innan den nya varma säsongen börjar. Tänk på att ta bort de gröna fyndigheterna på dina kakel, staket eller trädgårdsmöbler. Med tvålvatten med rengöringsvinäger kommer du ofta långt! Eller tänk på en högtrycksspruta. Få din trädgård att se helt fräsch ut igen.

Tidig ogräsrensning
När våren kommer kommer växterna i din trädgård naturligtvis att växa igen. Dessutom ökar ogräset igen. Ju tidigare du börjar rensa ogräs, desto lättare är det att hänga med! Det är bäst att ta bort ogräsrot och allt annat, så att de växer tillbaka mindre snabbt.

Klippning
Gräset i din trädgård kommer också att börja växa igen när temperaturen stiger! Du kan börja i god tid med årets första gräsklippning, vanligtvis i mars: på så sätt kommer din trädgård att se vacker ut omedelbart. Speciellt om temperaturen stiger snabbt kommer gräset att växa snabbt. Börja klippa själv, eller tänk på en praktisk robotgräsklippare!

Vårträdgårdstips: upptäck dem alla
Förbereder gräsmattan med en skärpande kratta
Har du redan en skärpande kratta till trädgården? Du använder denna rake för att lufta din gräsmatta. Med detta tar du bort mossa, ogräs och gammalt gräs, så att det nya gräset kan växa bättre. Det är bäst att kratta innan våren, så att gräset kan absorbera fukt och gödsel igen. På så sätt blir det vackrare!

Trädgård på våren: gödslande gräsmatta
För att främja tillväxten av din gräsmatta kan du också gödsla din gräsmatta i god tid före våren! Gör detta efter klippning och krattning, och gärna precis innan det börjar regna. Regn gör att gödseln absorberas bättre och snabbare i marken. Dessutom är det viktigt att inte gödsla din gräsmatta för ofta – men innan våren verkligen börjar i trädgården är timingen perfekt!

Gödsla blomlökar
Har du redan blomsterlökar i din trädgård, som du har planterat till exempel på hösten, eller som har blommat i flera år? Du kan hjälpa dem att komma igång lite genom att befrukta dem. Som med gräsmattan gäller samma sak här: befrukta inte plantorna för ofta.

Placera blomlökar för sommaren
För att hänga med i din vackra trädgård är det naturligtvis viktigt att tänka framåt. Även om vi pratar om trädgården för våren, är de första månaderna av det nya året också dags att plantera några blomlökar för sommaren. På så sätt kan de ta sig tid att gå upp. Vissa växter behöver månader: läs alltid förpackningen för att vara säker på rätt placeringstid för varje blomlök. Vänta också ett tag tills den värsta förkylningen har gått.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *