Lider du av buxbom? Det är så man blir av med det!

 

Är buxbomhäcken i din trädgård helt uppätet? Det finns en god chans att du lider av buxbom. Boxwood -malet förekom inte ursprungligen i vårt land, men kom troligen med buxbomimporten från Asien. Under de senaste åren sprider sig buxbomotten mycket snabbt. Att köpa en ny häck är naturligtvis en lösning, men om du väljer en buxbom igen är det stor chans att problemet återkommer. I denna artikel hittar du därför 4 tips för att bli av med buxbom.

#1: Ta bort larver och puppor manuellt
När du läser information om buxbomotten möter du ofta termen ‘boxwood larv’. Detta är malens larver. Det är just dessa larver som orsakar skador på växten. Om du är där i tid kan du ta bort larver och puppor från buxbomhäcken för hand. Det är viktigt att du inte tappar dem på marken, för annars kommer de tillbaka till buxbom. Hela problemet börjar sedan om igen. Även om detta tips är mycket effektivt, är det särskilt användbart för boxwoods som ännu inte har påverkats i den utsträckningen.

#2: Använd naturliga fiender till buxbommölen
Det finns flera djurarter som tycker att buxbommölarna och larverna är en välsmakande måltid. Om du klipper buxbomhäcken något bar kan dessa djur lätt nå den. Exempel på naturliga fiender är: stora tuttar, sparvar, koltrastar, blå tuttar och sniglar.

#3: Byt ut buxbomhäcken mot en annan art
Byt ut buxbomhäcken mot en annan art
Den bästa lösningen för att permanent bli av med buxbommölen är att ersätta buxbomen med en art som inte lider av buxbomoten. Det finns flera arter som inte lider av detta, men ilexhäcken kommer närmast buxbom i utseende. Den mest populära arten, Ilex crenata Green Hedge, kan knappast särskiljas från en buxbomhäck för lekmannen. Om du byter buxbom mot en ilex kommer du knappt att se någon skillnad, men du kommer inte längre att störas av buxbomoten!

#4: Organiska bekämpningsmedel eller grön tvål
Det finns också olika biologiska bekämpningsmedel på marknaden för att bekämpa buxbommölen och larven. Dessa medel är säkrare än kemiska medel, men de biologiska arterna kan också påverka andra larver. Vi avråder därför från att använda denna typ av produkter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *